29 juni 2020

Bättre tillgänglighet till provtagning för dig som har covid-19 symtom

Region Sörmland ökar möjligheten att testa sig för covid-19. Du som har svårt att ta dig till en av sjukhusorterna har nu möjlighet att få ett testkit hemlevererat, oavsett vilken kommun du bor i.

I Sörmland kan alla, 18 år och uppåt med symtom, testa sig för pågående infektion av covid-19. Bokning görs via e-tjänsterna på 1177.se, och testet kan tas på tre olika sätt:

• På provtagningsstationer vid sjukhusen i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm.
  • Genom att skicka ett friskt ombud till utvalda apotek i Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm och Malmköping för att hämta och lämna ett testkit.
  • Genom att få testkit hemlevererat. En provtagningsbuss levererar testkitet och väntar medan patienten själv tar provet.

Möjligheten att få ett testkit hemlevererat utökas från den 29/6 till boende i alla kommuner. Genom att logga in på 1177.se väljer du den provtagningsmetod som passar dig bäst. Tider och dagar då möjlighet till hemleverans finns visas som tydliga val. Provsvar ges inom 48 timmar, och patienten som tagit provet håller sig isolerad under tiden.

- Det här är ett viktigt steg i att göra provtagningen mer tillgänglig. Nu har alla sörmlänningar som är sjuka med misstänkt covid-19 möjligheten att testa sig, säger Sofia Stenlund Wretling, enhetschef på utvecklingsenheten.

Om du har frågor om covid-19 eller vill ha hjälp med att avgöra om du bör testa dig eller inte, kontakta vår digitala coronamottagning.

Z3W1