Hitta och bota bärare av hepatit C
Var uppmärksam på och erbjud provtagning till personer du möter som kan ha varit utsatta för hepatit C-smitta. Genom fler provtagningar kan vi hitta och bota bärare av viruset med enkel och effektiv behandling.
De flesta patienter med kronisk hepatit C har inga symptom. En del av de kroniska bärarna utvecklar så småningom levercirrhos (skrumplever) eller levercancer. Genom att öka provtagningen för att hitta och behandla fler fall kan leverkomplikationer undvikas samtidigt som smittspridningen av viruset minskar på sikt.
– Från att ha behandlat patienter med veckovisa interferon-injektioner kombinerat med ribavirin-tabletter med en relativt låg utläkning och mycket biverkningar, kan vi idag bota de flesta. Sedan tio år tillbaka har vi nya antivirala läkemedel och idag blir uppemot 95 % av patienterna botade efter en tablettbehandling under två–tre månader, säger Göran Stenlund, överläkare på infektionskliniken.
Världshälsoorganisationen, WHO satte år 2015 målet att till år 2030 eliminera hepatit B och C som allvarliga hot mot folkhälsan. Med eliminering menas en 90-procentig minskning av nya infektioner och en 65-procentig minskning av hepatit B- och C-orsakad död år 2030 i jämförelse med år 2015. Region Sörmland jobbar aktivt mot målet och sedan 2014 har 995 patienter i Sörmland fått behandling mot hepatit C.
– Nu måste vi identifiera och erbjuda provtagning av potentiella bärare av hepatit C och här är det viktigt att vi är många verksamheter som hjälps åt. Vi tror att det handlar om max ett par hundra personer som bär på viruset i Sörmland, säger Måns Stefansson, infektionsläkare.
Alla verksamheter bör vara uppmärksamma på och erbjuda provtagning till personer de möter som kan tänkas ha varit utsatta för hepatit C-smitta. Vi ska också underlätta för de som själva önskar ta ett prov. Både provtagning och behandling är kostnadsfri för patienten. Provtagningen betalas av smittskyddsenheten.
- Positiva fall remitteras direkt till infektionsklinik av provtagande/ordinerande läkare för vidare omhändertagande
- Mer information om hepatit C, riskgrupper, lathund för provtagning samt folder och informationsaffisch