Grafik som visar en dator med en gubbe på skärmen och en ruta med en bock i.
1 september 2023

Kommande förändringar gällande SITHS-identifiering

Snart installeras ett nytt program för att logga in dig med ditt SITHS-kort på din dator. Det du behöver göra är att se över att du har en och samma kod för legitimering och underskrift.

Datorprogrammet NetID som används för identifiering med SITHS-kort kommer inom kort att ersättas av appen SITHS eID. Under vecka 37 sker förändringen för alla användare på regionens vårdcentraler och administrativa verksamheter och under vecka 42 sker förändringen för alla användare på regionens sjukhus.

– Vi gör den här förändringen för att det ger oss ett mer modernt och säkert identifieringssätt som möjliggör att vi i framtiden kan nyttja möjligheterna i Cosmic fullt ut. På sikt ska vi kunna ersätta SITHS-kortet med ett ännu mer modernt identifieringssätt, säger Ingela Skarp, projektledare på Region Sörmland IT.

Installationen genomförs automatiskt och kommer ske som en vanlig uppdatering på din dator. Du kommer fortsätta använda ditt befintliga SITHS-kort med samma kod som din legitimeringskod är idag.

Vad behöver jag göra?

– Du som idag använder två olika koder för legitimering och underskrift behöver ändra till en och samma kod i NetID inför installationen. Om detta inte är gjort kan det uppstå problem vid underskrift. Du som redan använder samma kod för både legitimation och underskrift behöver alltså inte göra något alls, säger Ingela Skarp.

Här kan du läsa hur du gör för att ändra din kod i NetID.

Första gången du loggar in

När förändringen har genomförts kommer det se lite annorlunda ut när du startar upp datorn, se användarinstruktion i Självbetjäningsportalen. Första gången du loggar in via SITHS eID behöver du på startskärmen välja "inloggningsalternativ" och sedan "smartkort" för att ange din 6-siffriga pinkod. När du har gjort detta första gången behöver du inte välja inloggningsalternativ igen utan direkt kan ange koden när du ska logga in.

Väljer du i stället inloggningsalternativ "Lösenord" loggar du in med ditt windowslösenord, på 15 tecken. Av säkerhetsskäl rekommenderar vi att använda SITHS-kort för inloggning eftersom det är en form av tvåstegautentisering (kort och kod). Dessutom blir det smidigt för dig som användare med en kortare kod i stället för det långa lösenordet.

– SITHS eID har använts på Karsudden sedan maj i år med gott resultat. Nu hoppas vi på en lika smidig övergång i övriga verksamheter, säger Ingela Skarp.

87FF