16 februari 2021

Personalvaccinationerna fortsätter

Personalvaccinationerna med AstraZenecas vaccin fortsätter i Region Sörmland och länets kommuner. Läkemedelsverket konstaterar att de rapporterade biverkningarna är de förväntade. AstraZeneca har också verifierat att det inte var något fel på det vaccin som användes under vecka 6.

11/2 började personalvaccinationerna mot covid-19 inom hälso- och sjukvården med AstraZenecas vaccin. Dagen efter rapporterades hög sjukfrånvaro i Nyköping och Katrineholm på grund av biverkningar med bland annat feber. Andelen personer som drabbades av feber var högre än vad som tidigare beskrivits för vaccinet. För att säkra bemanningen och få mer kunskap om den höga andelen biverkningar pausades vaccinationerna från i fredags, 12/2.

Region Gävleborg stoppade sin personalvaccination av samma anledning. Båda regionerna använde vaccin från samma produktionsomgång. AstraZeneca har undersökt innehållet och verifierat att det inte är något fel på vaccinet.

Läkemedelsverket har tagit del av uppgifterna om biverkningar för hälso- och sjukvårdspersonalen och ser ingen anledning att regionen gör ändringar i den planerade vaccinationen med AstraZenecas vaccin. Rekommendationen att fortsätta vaccinera med Astra stöds även av chefläkare i de båda regionerna.
– Biverkningarna har varit de förväntade, feber och influensasymtom är vanliga och kända biverkningar i samband med vaccinationen. Personalen gör också rätt i att stanna hemma vid symtom, så det är bra att inte vaccinera för många i en arbetsgrupp samtidigt, säger Marie Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten.

AstraZenecas vaccin kommer därmed också att användas för fortsatt vaccination av personal i kommunal vård och äldreomsorg. Den övre åldersgränsen på 65 år för vaccinet gäller fortfarande.

27HC