21 december 2020

Provtagning av kommunal vårdpersonal på provtagningsstation

För att säkra upp bemanningen inom kommunal vård och omsorg erbjuder Region Sörmland nu låsta tider för provtagning av kommunal vård- och omsorgspersonal på våra provtagningsstationer.

Vem ska provtas för covid-19?

Du som arbetar inom vård och omsorg och vill testa dig på provtagningsstation följer instruktionerna nedan. Om du behöver testa dig men föredrar att skicka ett friskt ombud till apotek eller behöver en hemleverans av testkit följer du istället instruktionerna för allmänhetens provtagning på 1177.se.

Du bör provta dig om du är har något eller några av följande symtom:

• hosta
  • feber
  • andningsbesvär
  • snuva
  • nästäppa
  • halsont
  • huvudvärk
  • illamående
  • värk i muskler och leder

Provet är kostnadsfritt. Här kan du läsa svar på de flesta vanliga frågorna om test för covid-19.

Om du har varit sjuk och vill veta om du haft covid-19 kan du istället boka ett antikroppstest. Du kan läsa mer om hur det går till här.

Logga in på 1177.se för att boka test

Anmäl dig till provtagning via e-tjänsterna på 1177.se. Observera att anmälan sker i två steg, se längre ner på sidan.

• Är du ovan vid e-tjänsterna? Läs om hur du loggar in.
  • Är du inte folkbokförd i Sörmland? Börja med att maila till Skyddad adress.
  • Har du inte möjlighet att använda eller skaffa e-legitimation? Skicka ett mail till Skyddad adress.
  • Saknar du tillgång till egen dator eller internetanslutning? Då kan du ringa kontaktcenter på 0155-24 50 00.

Steg 1: beställ test

• Logga in på 1177.
  • Välj "Provtagning covid-19" under rubriken "Regionen rekommenderar".
  • Välj "Egenprovtagning Covid-19 – Kommunal vård- och omsorgspersonal i Sörmland (symtom/smittspårning)".
  • Uppge den beställningsnyckel du fått av din chef och slutför beställningen.

Steg 2: boka tid

Låsta tider för kommunal vård- och omsorgspersonal finns på regionens provtagningsstationer. Välj den station och tid som passar dig bäst.

På din bokade tid tar du dig själv till provtagningsstationen i din kommun, i egen bil. Kör hela vägen fram till provtagningen. Du behöver inte parkera och gå ur bilen. Du ska absolut inte gå in på sjukhuset, resecentrum eller vårdcentralen om du är sjuk. På kartorna nedan kan du se var provtagningsstationerna finns. Om du bor i närheten och inte kan ta bil till provtagningen kan du gå eller cykla, men då måste du ta utevägen och vara noga med att hålla avstånd till andra. Du ska absolut inte åka kollektivt till provtagningen.

Du kan också visa alla provtagningsstationer i Google Maps. För att använda din mobil som GPS, klicka på infarten till den provtagningsstation du ska besöka, välj sedan "vägbeskrivning" och "starta". När du kommit fram till infarten, följ de gula pilarna och vänta sedan på din tur.

Du kan också välja att skicka ett friskt ombud till ett apotek för att hämta och lämna ett testkit, eller få ett testkit hemlevererat om du inte har möjlighet att ta dig till en provtagningsstation eller skicka ett ombud till apoteket. I så fall kan du följa instruktionen för allmänhetens provtagning på 1177.se.

Hur går provet till?

Oavsett vilket alternativ du väljer tar du själv ditt prov. Ett instruktionsblad följer med i testkitet. Här kan du se en film om hur provtagningen går till. Ta med giltig legitimation när du lämnar ditt prov.

Svar på provet

Du får svar på ditt prov inom 48 timmar. Om ditt provsvar tar längre tid kan det bero på att det behöver analyseras flera gånger. Svaret kan vara negativt, positivt eller ej bedömbart. Oavsett vilket resultat ditt prov ger kan du se svaret genom att logga in på 1177.se.

• Om ditt svar är negativt betyder det att du inte har covid-19. Du kan gå tillbaka till jobbet så fort du känner dig tillräckligt frisk.
  • Om ditt svar är positivt betyder det att du har covid-19. Då måste du hålla dig hemma och se till att inte smitta någon annan. Du kan läsa mer om vad du ska göra när du fått ett positivt provsvar här.
  • Om du fått ett positivt svar kommer en av våra läkare eller smittspårare att ringa upp dig. Samtalet kan ibland komma från dolt nummer, så när du tagit prov måste du svara i telefon även om numret inte visas.
  • Om du fått ett positivt svar och bor tillsammans med någon eller några andra kan de också vara smittsamma. Därför måste de också följa vissa regler. Du kan läsa mer om reglerna här.
  • Om ditt resultat blir ej bedömbart, ta kontakt med Skyddad adress för att få möjlighet att göra om provet.

Du kan själv välja om du vill ha avisering via mail eller sms från 1177 Vårdguiden när du får ditt provsvar. Här kan du läsa mer om hur du gör för att se ditt provsvar och välja hur du aviseras.

7VDN