25 mars 2021

Vaccinationer med Astra Zeneca återupptas

Region Sörmland återupptar vaccinationer mot covid-19 med vaccin från Astra Zeneca. Detta efter Folkhälsomyndighetens besked i dag, 25/3 att vaccinet kan användas till personer som är 65 år eller äldre. Redan till helgen finns tider att boka på vaccinationslokalerna i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm.

- Alla vacciner som vi använder är effektiva och ger ett gott skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Detta gäller även Astra Zenecas vaccin som nu granskats ytterligare av Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten. De mycket ovanliga biverkningar som har observerats för vaccin från AstraZeneca med koagulationspåverkan har drabbat personer som är yngre än 65 år och bedömningen är att risken för att drabbas av svår covid-19 är mycket högre än risken att drabbas av biverkan. Vi återupptar därför vaccinationerna för personer som är 65 år och äldre med vaccinet från AstraZeneca. Tider finns att boka till kommande helg, säger Magnus Johansson, chef för division medicin och ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland.

Personer som är födda 1949 och tidigare kan boka tid för vaccination mot covid-19. På lördag, 27 mars, finns lediga tider för vaccination på våra vaccinationsmottagningar i Katrineholm, Eskilstuna och Nyköping. Där använder vi AstraZenecas vaccin som rekommenderas till personer som är 65 år och äldre.

Läs mer om beslutet på Folkhälsomyndighetens webbplats

EDNR