1 mars 2024

Ökad förekomst av invasiva grupp A streptokocker (GAS) – handläggning av faryngotonsillit

Just nu ses en ovanligt hög förekomst av invasiva infektioner som orsakas av GAS (grupp A-streptokocker). Mot bakgrund av detta vill Strama, Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten lyfta fram några aspekter i handläggningen av patienter med misstänkt eller verifierad faryngotonsillit.

Orsaken är troligen en ökad spridning av streptokocker i samhället på grund av lägre immunitet i befolkningen efter covid-19 pandemin. Ökningen ses i alla åldersgrupper men flest fall ses hos personer över 70 år.

  • Gör alltid en helhetsbedömning av sjukdomens allvarlighetsgrad och var uppmärksam på tecken till allvarlig infektion eller komplikationer.
  • Var frikostig med läkarundersökning för ställning till snabbtest för GAS och antibiotikabehandling.
  • Personer med nedsatt immunförsvar eller tidigare allvarlig infektion orsakad av GAS bör handläggas med försiktighet och med en låg tröskel för läkarbedömning, snabbtest och antibiotikabehandling.
  • Vid handläggning av fall med faryngotonsillit rekommenderas att personer i familjen som utvecklar liknande symtom, hög feber eller påverkat allmäntillstånd skyndsamt ska kontakta vården för bedömning och ställningstagande till behandling.
  • Antibiotika rekommenderas inte till patienter med negativt snabbtest för GAS eller till asymtomatiska bärare.

> Nyhetstext - Handläggning av faryngotonsillit med anledning av ökad förekomst av invasiva grupp A streptokocker (GAS) (Strama)

> Invasiva grupp-A streptokocker (iGAS) veckorapporter (Folkhälsomyndigheten)

> Antibiotika vid faryngotonsilliter i öppenvård – behandlingsrekommendation (Läkemedelsverket) (Uppdaterade
behandlingsrekommendationer kommer att publiceras den 8 april 2024)

8HGJ