21 oktober 2024

Ny rutin för screening av Candida auris

Region Sörmland inför en ny rutin för att testa patienter för Candida auris. Detta gäller patienter som har fått intensivvård utomlands eller som får intensivvård efter att ha varit inlagda utomlands.

Unilabs erbjuder nu riktad screening för Candida auris, en jästsvamp som kan orsaka svåra infektioner och sprida sig i vårdmiljöer. Candida auris är ofta resistent mot flera läkemedel, vilket gör den svår att behandla. I Sverige har bara några få importerade fall upptäckts, men större utbrott har skett på sjukhus i andra länder. Risken för smitta är störst vid intensivvård utomlands.

Screening för Candida auris ska göras tillsammans med screening av multiresistenta bakterier på patienter som under de senaste sex månaderna har varit inlagda på sjukhus utanför Norden och där:

  • vården omfattade intensivvård, eller
  • patienten läggs in på intensivvården i Sverige.

Prover tas från näsa, armhålor och ljumskar samt eventuella riskfaktorer som sår, katetrar eller infarter.

> Provtagningsanvisning Candida auris (Unilabs)

Vårdhygien har uppdaterat riktlinjerna för screening av multiresistenta bakterier och svamp, så att de nu även inkluderar Candida auris.

> Multiresistenta bakterier (MRB) och svamp, se rutinen "Multiresistenta bakterier (MRB) och svamp – screening, vårdhygieniska riktlinjer" under avsnittet Diagnostik och screening. Rutinen finns också bland Medicinska rutiner på Insidan.

Vårdhygien arbetar också på en vårdhygienisk riktlinje för Candida auris som kommer att publicerad snart.

FJW4