15 januari 2024

Ökad förekomst av allvarliga grupp A streptokock-infektioner

Under början av vintern och även under hela 2023 har det i Sverige setts ett ökat antal allvarliga fall med grupp A-streptokockinfektion, såsom sepsis, nekrotiserande fasciit och toxic shock syndrome. Sjukdomsförloppet kan vara hastigt, och det är viktigt med snabbt och korrekt omhändertagande från hälso- och sjukvården.

Ökningen av allvarliga grupp A-streptokockinfektioner (invasiv GAS, iGAS) har setts bland både vuxna och barn. 1327 fall med iGAS rapporterades i Sverige under 2023, varav 141 var barn 0-9 år. Fall med dödlig utgång har tyvärr setts, även bland barn.

Södermanland har under 2023 haft 25 fall med iGAS, att jämföra med 5-14 fall per år under 2019-2022. År 2018 hade vi 22 fall.

En orsak till ökningen är sannolikt ökade kontakter och lägre immunitet i befolkningen efter restriktionerna under pandemiåren. Den stora spridning av andra luftvägsinfektioner, som covid-19, influensa och RS-virus, kan också bidragit till ökad förekomst av GAS-infektion. Ökningen av iGAS ses även i Europa.

Ökningen av iGAS kan förväntas fortsätta under 2024. Hälso- och sjukvården rekommenderas därför ha ökad uppmärksamhet på tecken till allvarlig sjukdom med grupp A streptokocker, där sjukdomsförloppet kan vara mycket snabbt och drabba tidigare helt friska individer i alla åldrar. Ett snabbt och korrekt omhändertagande i vården av dessa fall är avgörande.

Provtagningsindikation och behandlingsriktlinjer vid grupp A-streptokockinfektion är oförändrade, då det inte bedöms påverka förekomsten av iGAS. Infektioner med grupp A-streptokocker är vanligt förekommande och de allra flesta får milda symtom. Även bärarskap är vanligt, framför allt hos barn och ungdomar. Invasiv GAS-infektion är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.

> Nyhetstext - Ökat antal fall med invasiva grupp A-streptokocker (Folkhälsomyndigheten)

> Betahemolytiska grupp A-streptokocker (GAS) (invasiv)

E71A