29 oktober 2024

Besökskort - nytt hjälpmedel för en mer personcentrerad vård

Nu finns ett nytt besökskort som personer med psykiska funktionsnedsättningar kan använda som hjälpmedel vid sitt vårdbesök. Syftet är att vårdpersonal ska kunna ge dessa patienter ett bättre bemötande.

- För att det ska bli jämlikt i vården behöver vi ibland göra olika för patientens skull. Besökskortet har vi tagit fram tillsammans med brukare och patienter för att unika behov ska bli mer synliggjorda i mötet med vård och socialtjänst. Det är ett steg närmare en personcentrerad och jämlik vård och omsorg, säger Maria Ulvenhag, processledare på länsgemensamt regionalt stöd i Sörmland.

Besökskortet :

  • är framtaget för personer med kognitiva svårigheter som till exempel vid autism, intellektuell funktionsnedsättning och schizofreni

  • finns i två varianter; med eller utan bildstöd

  • innehåller fem frågor som patienten svarar på

  • fylls i och ägs av patienten själv (hen ber om hjälp vid behov)

  • är till för alla verksamheter som möter målgruppen i patientbesök – verksamheten ansvarar för hur deras patienter får kortet till sig inför ett besök

  • är ett fysiskt papper som verksamheterna skriver ut från samverkanswebben (se länk längst ner på sidan).

Region Sörmland och länets kommuner har samverkat med brukare från olika brukarorganisationer för att ta fram besökskortet, dess frågor och svarsalternativ.

Breddinförande i hela länet
Besökskortet kommer under hösten att breddinföras i regionen och i länets alla kommuner, vilket betyder att patienter och brukare redan nu kan börja använda sig av kortet i olika möten med vård och omsorg.

- Patienten väljer själv om hen vill använda besökskortet. Men alla i målgruppen behöver få möjligheten att använda det. Det kan vara flera aktörer som möter samma person i olika ärenden och möten, därför är det viktigt att se över i den egna verksamheten hur berörda patienter kan få kortet till sig för att använda vid vårdmöten, säger Maria Ulvenhag.

Till besökskortet och mer information:
Besökskort, ett hjälpmedel (Samverkanswebben)

H6DQ