27 augusti 2024

Samordnare könsdysfori på plats

Region Sörmland har sedan i maj en tillsatt samordnare på 30% för koordinering av vårdkedjan vid könsdysfori.

Könsidentitet brukar beskrivas som en persons självupplevda kön, det vill säga det kön personen känner sig som och vet att hen är. Könsdysfori är det lidande som kan uppstå när könsidentiteten inte stämmer överens med det kön som tilldelats vid födseln.

Kartläggning och åtgärder

Under förra året genomfördes en kartläggning av Region Sörmlands vårdkedja vid könsdysfori. Kartläggningen visade att regionen saknade samlad information om könsbekräftande vård och behandling och att otydligheterna kring ansvarsfördelningen i vårdkedjan skapade otrygghet, en ojämlik vård och ökad administration.

För att möta de behov som framkom i kartläggningen har ett dokument som beskriver vårdkedjan vid könsdysfori upprättats. Under ett års tid (maj 2024 – maj 2025) har Region Sörmland även tillsatt en samordnare för vårdkedjan vid könsdysfori.

- Att vi nu testar en samordnarroll är en konsekvens av vår kartläggning och vårt interna utvecklingsarbete. Naturligtvis har vi även tagit till oss positiva erfarenheter från andra regioner som redan inrättat en motsvarande funktion hos sig. Att vi nu har en samordnare på plats i Region Sörmland känns väldigt bra! Vi har fått glada tillrop från de enheter i landet som bedriver nationell högspecialiserad vård, så det känns som att vi är på rätt väg! säger Karin Bäckström Åhlén, produktionschef Hälso- och sjukvården i Region Sörmland.

Samordnare könsdysfori

Samordningsuppdraget är på 30% och ska utvärderas efter 12 månader. Samordnaren ska bland annat arbeta vidare med och kontinuerligt revidera dokumentet som beskriver vårdkedjan vid könsdysfori för bättre stöd till vårdpersonal vid frågor om könsbekräftande vård och behandling. Samverkan med nationellt högspecialiserade enheter för viss vård vid könsdysfori samt hjälp med att koordinera vårdkedjan för patienter ingår också i uppdraget.

Ett utvecklingsstöd om 10% är knutet till samordningsuppdraget och kommer främst att fokusera på arbetet med att vidareutveckla vårdkedjan.

Kontakt

Samordnare könsdysfori finns i tjänst varje torsdag samt fredagar ojämn vecka.

Du kontaktar enklast samordnaren via mejl till funktionsbrevlådan 
(Tänk på att inte skicka patientuppgifter per mejl)

Du kan även ringa på telefonnummer 0155-24 55 50
(varje torsdag samt fredagar ojämn vecka)

Externa länkar

God vård av vuxna med könsdysfori (nationellt kunskapsstöd från Socialstyrelsen)

Vård av barn och ungdomar med könsdysfori (nationellt kunskapsstöd med rekommendationer till profession och beslutsfattare från Socialstyrelsen)

Nationellt högspecialiserad vård vid könsdysfori, Socialstyrelsen

Till dig som möter personer med könsdysfori i ditt arbete, Socialstyrelsen

Information på 1177.se

Information till patienter och anhöriga, broschyr för nedladdning (pdf)

 

JPTK