10 maj 2024

Barnakuten flyttar till akutmottagningen

Från den 13 maj delar barnakuten lokaler med akutmottagningen på Mälarsjukhuset.

- Vi gör den här förändringen för att få en samlad och ännu bättre vård för akut sjuka barn. Genom att dela lokaler med akutmottagningen skapar vi bättre samarbeten samt får ökad kompetens mellan olika vårdområden, säger Tommy Ahlström, verksamhetschef på akutkliniken, Mälarsjukhuset.

Sammanslagningen mellan de två verksamheterna innebär även en högre akutvårdskompetens, minskat antal hyrpersonal och bredare kompetens inom barnvård.

- På barnakuten har vi haft en ganska stor andel hyrpersonal som vi kommer kunna minska betydligt när vi flyttar. Våra medarbetare kommer få utbildning och tillsammans jobba fram nya arbetssätt. Vi har en spännande tid framför oss, säger Diana Bornstein, verksamhetschef på barn-, och ungdomskliniken Sörmland.

En väg in – även i framtiden

Det enkla budskapet lyder en väg in vilket medför enklare och mer effektiva vårdflöden. Detta tänk är implementerat i flera vårdverksamheter på regionens sjukhus. Även vid ny- och ombyggnationer är patientens resa genom vården en av de viktigaste grunderna.

- Det här blir ett genrep inför att akutmottagningen och barnakuten flyttar till den nya vårdbyggnaden under 2026. Vårt nya arbetssätt med en samlad vård och kompetenser är en av anledningarna till att våra verksamheter kommer ligga bredvid varandra även då, säger Tommy Ahlström.

SPKB