28 augusti 2024

Nu tar vi ett krafttag mot hepatit C!

Med ökad provtagning kan vi hitta och bota fler bärare av hepatit C-viruset. Här kommer en påminnelse om att erbjuda och underlätta provtagning för patienter i riskgrupp.

De flesta patienter med kronisk hepatit C har inga symptom. En del av de kroniska bärarna utvecklar så småningom levercirrhos (skrumplever) eller levercancer. Genom att öka provtagningen och hitta fler fall kan leverkomplikationer undvikas samtidigt som smittspridningen av viruset minskar på sikt.

– Idag har vi en effektiv behandling och kan bota de allra flesta som bär på hepatit C. Behandlingen innebär att patienten äter tabletter under 8–12 veckor och 95 procent av patienterna blir botade, säger Johan Puhakka, ST-läkare på infektionskliniken på Mälarsjukhuset.

Världshälsoorganisationen, WHO satte år 2015 målet att till år 2030 eliminera hepatit B och C som allvarliga hot mot folkhälsan. Med eliminering menas en 90-procentig minskning av nya infektioner och en 65-procentig minskning av hepatit B- och C-orsakad död år 2030 i jämförelse med år 2015. Region Sörmland har en samverkansgrupp bestående av representanter från bland annat infektion, primärvård, beroendevård och smittskydd som jobbar aktivt mot målet. Sedan 2014 har 950 patienter i Sörmland fått behandling mot hepatit C.

För att hitta fler smittade är det viktigt att vi erbjuder patienter i riskgrupp att testa sig och att vi underlättar för dem som själva önskar testa sig. Både provtagning och behandling är kostnadsfri för patienten. Provtagningen betalas av smittskyddsenheten.

 

77US