9 september 2024

Snart är det dags för höstens vaccinationer

Under hösten erbjuder vi invånarna vaccination mot säsongsinfluensa, covid-19 och pneumokocker. Du som arbetar patientnära erbjuds vaccin mot säsongsinfluensa.

Säsongens vaccinationer mot influensa och covid-19 startar i mitten av oktober. För de riskgrupper som rekommenderas vaccin är erbjudandet kostnadsfritt.

Invånare som är 80 år eller äldre (födda 1944 eller tidigare)

De rekommenderas vaccin mot säsongsinfluensa, covid-19 och pneumokocker.

Under september kommer vårdcentralerna skicka ut ett erbjudande med en bokad vaccinationstid för säsongsinfluensa och covid-19. Utskicket kommer som ett vanligt brev och i de fall ett telefonnummer finns inlagt på 1177.se skickas också ett sms. Om tiden inte passar kan personen boka om den på mittvaccin.se eller genom att ringa vår bokningstelefon 016-10 40 44.

Den här gruppen rekommenderas också vaccin mot pneumokocker vart femte år. Vaccin mot pneumokocker kan ges samtidigt som vaccin mot säsongsinfluensa och covid-19.

Invånare som är 65–79 år (födda 1945–1959)

De rekommenderas vaccin mot säsongsinfluensa, covid-19 och pneumokocker.

Från den 30 september kan den här gruppen boka tid för vaccination mot säsongsinfluensa, covid-19 och pneumokocker på mittvaccin.se eller genom att ringa vår bokningstelefon 016-10 40 44.

Vaccin mot pneumokocker rekommenderas vart femte år även för denna grupp.

Vaccin mot säsongsinfluensa och covid-19 rekommenderas också till den som:

  • Har en sjukdom eller något annat som ökar risken att bli allvarligt sjuk. Invånaren ska också fylla 18 år i år eller vara äldre.
  • Är gravid efter vecka 12.
  • Bor med någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar (gäller endast vaccination mot säsongsinfluensa).

Personalvaccination mot säsongsinfluensa

Under november kommer vi att erbjuda gratis influensavaccin till personal som arbetar patientnära. Detaljer om tid och plats för vaccination kommer senare.

Mer information om respektive vaccination för dig som vaccinerar. 

D7Y6