Stärkt samarbete för barnens bästa i Sörmland
Region Sörmland arbetar på nya sätt tillsammans med kommunerna för att skapa en bättre hälsa och framtid för länets barn och unga. Nu införs en ny modell för att underlätta samarbetet, med fokus på samordning och tidiga insatser.
Barn och unga i Sörmland har sämre hälsa och sämre skolresultat än barn i andra delar av Sverige. Utöver det lever en högre andel i barnfattigdom. Det är utmaningar som kräver att flera aktörer i samhället arbetar tillsammans för att lyckas lösa dem.
Mot den bakgrunden startade Region Sörmland tillsammans med kommunernas socialtjänst, förskola och skola, det gemensamma utvecklingsarbetet Tillsammans för barnens bästa i Sörmland. Resultatet är en ny samverkansmodell som nu ska införas i hela länet.
- Eftersom vi är flera aktörer som möter barnen under deras uppväxt behöver vi arbeta nära tillsammans för att ge så bra stöd som möjligt, med ett helhetsperspektiv på barnets livssituation, säger processledarna Malin Sjöqvist och Nettan Candolf, länsgemensamt regionalt i Region Sörmland.
Målbilden är att alla barn i Sörmland ska ges möjlighet till en god fysisk och psykisk hälsa genom en trygg uppväxt utifrån varje barns behov. Samverkan ska ske med ett helhetsperspektiv på barns hälsa.
Tidiga insatser, samordning och förebyggande arbete
En viktig del handlar om att arbeta med tidiga insatser, innan problem växer sig för stora. Tidiga insatser kan minska riskerna att hamna i framtida utanförskap i form av till exempel fysisk och psykisk ohälsa, arbetslöshet, skadligt bruk och beroende samt kriminalitet.
- Att få stöd tidigt har stor betydelse för barn som hamnar i en negativ utveckling. Vad som ska göras och av vem behöver då också vara tydligt för att inget barn ska hamna mellan stolarna, säger Nettan Candolf.
En förutsättning för att det ska vara lätt att få hjälp tidigt är att det finns en bra samordning mellan hälso- och sjukvård, socialtjänst och förskola/skola. I den nya modellen finns en framarbetad struktur som tydliggör vem som gör vad.
Alla verksamheter har också ett ansvar att arbeta förebyggande för att skapa en trygg och hälsosam miljö för barn och unga. Den nya modellen beskriver hur det förebyggande arbetet sker i tre steg; upptäcka, kartlägga och samarbeta. Mer information, material och verktyg för verksamheter finns att ta del av här:
Tillsammans för barnens bästa i Sörmland
Nuläge och framtid
- Nu jobbar vi för fullt med att implementera den här modellen i hela Sörmland med målet att skapa en trygg och hälsosam miljö för barn att växa upp och utvecklas i. Vi har dessutom följeforskning från FoU i Sörmland med i detta arbete som fortsätter parallellt med införandet, vilket är otroligt värdefullt, säger Malin Sjöqvist.
Att arbeta i samverkan med förebyggande insatser ingår också i den större pågående omställningen av hela landets hälsa, vård och omsorg, till nära vård. En omställning som krävs för att klara samhällets utmaningar - de vi möter redan nu och de som kommande generationer ska hantera.
Här kan du läsa mer om omställningen till nära vård.