Servera måltider

Efter att patienten valt vilken maträtt och när hen vill äta sker förberedelser inför servering. Uttag av maträtten registreras i kylskåpsapp. Maträtten värms upp, piffas och dukas på bricka. Patienten blir serverad måltiden och erbjuds även tillbehör och påtår. Mötet med patienten är en viktig del i hela måltidsupplevelsen. Efter servering sker avdukning och diskhantering.

1. Förbereda servering

  • Registrera uttag av maträtt
  • Uppvärmning av måltid
  • Dukning av bricka
  • Samverkan med vården kring patientens behov av ätstödjande åtgärder
  • Serveringsförslag

2. Servera Patient

  • Mötet med patienten
  • Servera patient
  • Erbjuda "påtår" (kaffe på maten etc.)
  • Mat och vätskeregistrering sker enligt avdelningens rutin
  • Avdukning
  • Diskhantering
  • Servera anhörig

 

Uppdaterat: 26 mars 2024
JD83