8 oktober 2024

Årets vaccination mot influensa och covid-19 startar den 15 oktober

Mellan den 15 oktober och 31 december kan rekommenderade grupper vaccinera sig kostnadsfritt mot influensa och covid-19 samtidigt om så önskas. Det gäller dem som är födda 1959 eller tidigare, är gravida efter vecka 12 och de som ingår i medicinska riskgrupper. Läs mer om vaccinationer och riskgrupper på Smittskydds hemsida på Samverkanswebben. SÄBO och hemsjukvård påbörjar vaccinationerna redan den 7 oktober 2024.

Samvaccination med covid- och influensavaccinet rekommenderas av praktiska skäl. Det går också utmärkt att vid samma tillfälle ge pneumokockvaccin (se nedan). Stora sammanställningar visar att samvaccination inte påverkar skyddseffekten av vaccinerna och biverkningsrisken påverkas inte signifikant.

En nyhet avseende influensavaccinerna är att nya rön visar att de spårämnen av äggprotein, som fortfarande finns i de aktuella influensavaccinerna, inte medför någon risk för allvarligare allergiska reaktioner i samband med vaccineringen i normalfallet. De enda personer som behöver avstå från influensavaccin pga äggallergi är de extremt få personer som tidigare har reagerat med livshotande anafylaxi efter äggintag, som krävt sjukhusvård.

Personer i medicinska riskgrupper och de som är födda 1959 eller tidigare prioriteras och därefter erbjuds vård- och omsorgspersonal som arbetar patientnära att vaccinera sig mot influensa.

Vaccination mot pneumokocker året runt

Numera är vaccination mot pneumokocker kostnadsfritt året om för personer från 2 år som har vissa kroniska sjukdomar eller tillstånd samt för äldre, från 65 år. Denna vaccination upprepas sen vart 5:e år.

För de som inte ingår i en riskgrupp

För dessa personer behövs en läkarordination för att vaccinera sig, och de får betala för läkarbesök och vaccination. En förutsättning är att vaccindoser finns tillgängliga efter att rekommenderade grupper är vaccinerade. Vaccination sker tidigast från och med 12 november.

Se digital föreläsning om höstvaccinationerna

 

12V7