Försäkringsmedicin

Kunskapsområdet försäkringsmedicin kombinerar disciplinerna medicin och juridik. Det omfattar alla former av försäkringar som har sin grund i sjukdom eller skada.

Nedan ges en sammanfattande beskrivning av området, vilka aktörer som omfattas och hur samspelet dem emellan kan se ut.

Vad innefattar området försäkringsmedicin?

Det försäkringsmedicinska kunskapsområdet innefattar: 

  • Medicinsk undersökning och utredning.
  • Bedömning av funktionstillstånd och aktivitetsnivå.
  • Förebyggande, behandlande och rehabiliterande insatser kopplade till olika försäkringars utformning - försäkringsvillkor.

Utgångspunkten är tvärvetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet. Området är inte särskilt beforskat och därför är det huvudsaklingen beprövad erfarenhet som hälso- och sjukvården lutar sig emot. Försäkringsmedicin är ett område under utveckling 

Exempel på ersättningar inom det försäkringsmedicinska området

Försäkringskassan administrerar Socialförsäkringen och är därför den myndighet som ansvarar för huvuddelen av de offentliga ersättningarna inom det försäkringsmedicinska området. Några exempel:

  • Aktivitetsersättning
  • Arbetshjälpmedel
  • Arbetsskadeersättning
  • Assistansersättning
  • Merkostnadsersättning
  • Sjukersättning
  • Sjukpenning
  • Tillfällig föräldrapenning

På Försäkringskassans webbplats finns information om samtliga försäkringar och ersättningar som Försäkringskassan ansvarar samt aktuella utlåtanden för respektive ersättning. 

Försäkringskassan - sjukdom och skada (extern länk, nytt fönster)

Försäkringskassan - funktionsnedsättning (extern länk, nytt fönster)

Olika aktörer med olika ansvarsområden

Då rätten till insatser och ersättningar inom detta området alltid ska ha en medicink grund, är hälso- och sjukvårdens bedömningar utgångspunkten. Som ansvarig för administration av sjukförsäkringen är Försäkringskassan den största aktören inom den försäkringsjuridiska delen. Arbetsförmedlingen, Arbetsgivare, Företagshälsovården och Socialtjänsten samt privata försäkringsbolag, har också viktiga roller i det försäkringsmedicinska arbetet, genom ersätningar och/eller insatser som de ansvarar för.  

Ett ömsesidigt påverkansförhållande

Genom samspelet med individen finns det en koppling och ett ömsesidigt påverkansförhållande mellan de olika parternas uppdrag och insatser. Tillgången på såväl medicinsk behandling och rehabilitering som arbetslivs- eller arbetsplatsinriktade åtgärder, påverkar en individs behov av och rätt till ersättning från olika försäkringssystem. Rätten till ersättning kan också påverka utbudet av och tillgången till rehabiliteringsinsatser på exempelvis arbetsplatsen, hos Arbetsförmedlingen eller inom den kommunala verksamheten. 

Sjukskrivning

Sjukskrivning är den vanligaste försäkringsmedicinska åtgärden. Inom hälso- och sjukvården är sjukskrivning en del av vård och behandling med samma krav på kvalitet och patientsäkerhet som annan hälso- och sjukvård. Sjukskriving som åtgärd kan användas i relation till villkoren i sjuklönelagen och i sjukförsäkringen.

Socialstyrelsen ansvarar för att ge hälso- och sjukvården stöd i arbetet med sjukskrivning och rehabilitering samt övriga försäkringsmedicinska frågor. 

Mer information om sjukskrivning finns på denna sida: Sjukskrivningsprocessen

Innehållsansvarig: Charlotte Demelew Westerberg
Uppdaterat: 13 januari 2025
7K6Z