Sjukskrivningsprocessen
Sjukskrivningsprocessen innefattar bedömningar och insatser hos hälso- och sjukvården men även hos Försäkringskassan, arbetsgivare och/eller, Arbetsförmedling. För att processen ska bli bra för individen krävs ibland samverkan.
Socialstyrelsens kunskapsstöd vid sjukskrivning och rehabilitering
I hälso- och sjukvården är sjukskriving en del av vård och behandling. Socialstyrelsen är den myndighet som stödjer hälso- och sjukvården i arbetet med sjukskrivning och rehabilitering. Ett särskilt kunskapsstöd finns framtaget som beskriver det strukturerade arbetssätt som hälso- och sjukvården behöver ha för att säkerställa personcentrering, effektivitet, kvalitet och patientsäkerhet i arbetet.
Strukturen innefattar stegen Medicinsk bedömning - Försäkringsmedicinsk bedömning - Sjukskrivning och rehabilitering - Uppföljning. På Socialstyrelsens webbplats finns kunskapsstödet i sin helhet.
Hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivning och rehabilitering (Socialstyrelsens webbplats, nytt fönster)
Samverkan i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen
Kunskapsstödet är främst framtaget för dem i hälso- och sjukvården som träffar patienter men vänder sig även till beslutsfattare, chefer och handläggare på Försäkringskassan. Vi ser att även arbetsgivare, kommuner och Arbetsförmedlingen kan ha nytta av vissa delar i sitt arbete.
Kunskapsstödet innehåller ett särskilt avsnitt om samverkan där individens och de olika parternas parternas roller och ansvar beskivs. Det finns även förklaring av begrepp som till viss del har olika innebörd för olika parter.
Samverkan - Hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivning och rehabilitering (Socialstyrelsens webbplats, nytt fönster)