Om Språkslottet

Arbetet inom Språkslottet innebär en fördjupad samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola för att skapa en stark kedja av läsfrämjande insatser för de minsta barnen i hela regionen.

  • Finansieringen kommer från Region Sörmland och från Bokstart, som är en del av Kulturrådets initiativ för att främja läsning.
  • Bokstart syftar till att uppmuntra föräldrar och andra vuxna som är nära små barn att tidigt stimulera deras språkutveckling genom att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa. Genom detta arbete främjas barnets språkutveckling och läsintresse.
  • Bokstart bygger på samarbete mellan folkbibliotek, barnavårdscentraler (BVC) och förskolor, eftersom alla dessa har en uppgift att främja språkutvecklingen hos små barn. 
  • Med Språkslottet tar regionen ett övergripande perspektiv på alla kommuners olika initiativ inom Bokstart och tittar på hur samverkan mellan folkbibliotek, bvc och förskola ser ut idag och hur den kan utvecklas.

Målsättningar

  • Vi vill att fler vuxna i barns närhet har insett läsningens betydelse och läser oftare för sina barn och på ett mer interaktivt sätt.
  • Målet är även att alla yrkeskategorier känner sig stärkta i att arbeta familjecenterat kring barnens språkutveckling.
  • Vi vill genom projektet sätta en hållbar organisation och struktur för sektorsövergripande samverkan, så att den inte blir person- eller verksamhetsberoende.
  • För att lyckas med detta räcker det inte att fortsätta göra i samma spår – utan det behövs innovation, kreativt samarbete och kunskapsdelning för att vi ska nå dit.

Expertgrupper

I varje kommun finns därför en expertgrupp bestående av en BVC-sköterska, en bibliotekarie och en kontaktperson för förskolan. Dessa expertgrupper spelar en central roll genom att bidra med kunskap och erfarenhet under projektets gång.

  • De första tre åren i ett barns liv är avgörande för att utveckla ett rikt språk. Varje barn har rätt att uttrycka sig och bli lyssnad på, samt att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Det är därför viktigt att de vuxna som möter det lilla barnet och dess närstående har verktyg, kunskap och samarbetar för att kunna stödja dem på bästa sätt.
  • Målet är att expertgrupperna ska utveckla sina verksamheter och sitt erbjudande till målgruppen. Projektet strävar efter att undersöka hur barnets perspektiv kan integreras under hela projektets gång.

Kontakt

Om du vill komma i kontakt med expertgruppen i din kommun ska du kontakta projektledningen för mer information. Projektet drivs av Biblioteksutveckling Sörmland.

Innehållsansvarig: Anna Stråhle
Uppdaterat: 27 september 2024
UCY1