Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare för dig som psykolog. Under din praktiska tjänstgöring börjar du din utveckling mot en professionell identitet genom att tillämpa dina kunskaper från psykologutbildningen. Genom bland annat rekrytering av PTP-psykologer vill vi säkerställa framtida behov av psykologer i Sörmland.
PTP ger övning och fördjupade kunskaper i yrket och dess olika ansvars- och kompetensområden inom en organisation. Samtidigt som PTP-psykologen arbetar under eget yrkesansvar med regelbunden handledning, deltar alla PTP-psykologer i Region Sörmland i vårt PTP-program. Under programdagarna hålls föreläsningar och seminarier, men tid och tillfälle ges också till reflektion om psykologrollen. Stor vikt läggs vid att skapa en gemenskap med PTP-kollegorna under året.
Programmet är kostnadsfritt och hålls ihop av studierektor som också ger råd och stöd under året till både PTP-psykologer, PTP-handledare och chefer.
PTP-programmet tillhandahåller även utbildning och träffar för PTP-handledare i Region Sörmland. Utöver de PTP-psykologer som anställs och finansieras av verksamheterna i Region Sörmland, rekryteras även ett antal centralt finansierade PTP-tjänster varje termin. Placeringen av dessa PTP-tjänster varieraras mellan olika divisioner och länsdelar. Särskilda krav finns för att kunna ta emot en centralt finansierad PTP-psykolog. Alla PTP-psykologer deltar i programmet oavsett finansiering. Sammanlagt finns det cirka 20-25 PTP-psykologer kontinuerligt i programmet.
Då målet med programmet även är att bidra till en god och jämn kvalitet av PTP-tjänsterna i hela länet, arbetar studierektorn också kontinuerligt med kvalitetssäkring och utveckling av PTP-tjänsterna och programmet. PTP-programmet finns med på två psykologmässor varje år, både för att marknadsföra Region Sörmlands arbete med PTP-tjänster och PTP-programmet och att kunna föra en dialog med studenter om deras kommande önskemål och behov.
Fler och fler utlandsutbildade psykologer, både inom och utanför EU, söker PTP-tjänster hos oss, vilket vi uppskattar. Några behöver komplettera sin utbildning inför start av PTP. Socialstyrelsen bedömer grundutbildningen och ger sedan kompletteringskrav till psykologen. Vänd dig gärna till studierektorn för råd och stöd i denna fråga.
Kontaktperson
Camilla Åhlander
Camilla.ahlander@regionsormland.se
-
Vi erbjuder ett ambitiöst PTP-program med regelbundna träffar. Föreläsningar blandas med diskussionsseminarier och studiebesök. Alla PTP-psykologer deltar oavsett hur tjänsten är finansierad.
- Cirka två heldagar PTP-program i månaden, mitten av augusti till mitten av juni.
- Ett stort antal externa föreläsare.
- Uppskattad utredningsutbildning varje vår.
- Möjlighet att påverka delar av programmets innehåll under året.
- Möjlighet att få information och stöd av studierektorn direkt under programdagarna då studierektorn deltar på fler än hälften av alla träffar.
- Teman som alla deltagare i programmet kan ha användning av oavsett divisionstillhörighet.
- Utbildning och stöd till PTP-handledare.
- Stöd till chefer.
- Alla får en tjänstgöringsplan enligt PTP-handboken.
- Introduktionsdag i början av PTP-året.
- Handledning av leg. psykolog som har arbetat minst tre år som leg. psykolog i Sverige.
- Regelbunden kvalitetssäkring av PTP-programmet.
Introduktion
I september och februari varje år anordnar studierektorn en introduktion för nya PTP-psykologer. Introduktionen består av två delar – en del som görs på PTP-psykologens arbetsplats tillsammans med handledare och chef och en del där de nya PTP-psykologerna träffas under en halvdag tillsammans med studierektorn.
I introduktionen ingår genomgång av Socialstyrelsens föreskrifter för PTP, samt riktlinjer och rutiner för PTP i Region Sörmland. Fokus läggs också på att lära känna varandra och tillsammans prata om utmaningar i att vara ny i sin yrkesroll med allt vad det innebär.
-
Att vara PTP-handledare är roligt, utvecklande och utmanande. Det innebär ett stort ansvar och kräver såväl kunskap om PTP som klinisk kompetens och handledarfärdigheter. Region Sörmland erbjuder därför kostnadsfritt stöd till handledare genom:
Handledarutbildning varje termin som innefattar två delar:
- E-utbildning som tar fyra timmar att genomföra, inkl. läsning av litteratur. Fokus är förmedling av kunskap om olika aspekter som rör PTP och varje modul avslutas med ett självtest.
- Workshopdag med andra utbildningsdeltagare och studierektorn där fokus ligger på övning av färdigheter som rör PTP, såsom övning av handledarfärdigheter vid etiska dilemman.
Deltagande i båda delar under samma termin ger kursintyg. Utformningen kan därutöver anpassas till deltagarnas behov och erfarenhet som kan sträcka sig från ingen handledarerfarenhet alls till att ha handlett PTP-psykologer i flera år.
- Handledarträff varje termin, där föreläsning med stöd av en extern föreläsare blandas med möjligheter till diskussion under en heldag. Alla PTP-handledare är välkomna.
- Digitala handledarträffar över lunch erbjuds 1 gång per termin. Varje träff har ett specifikt tema som berör PTP-handledarskapet och som vi tillsammans reflekterar kring.
- Individuell konsultation med studierektor, vid frågor eller problem som kan uppstå under PTP-året.
- Löpande kvalitetssäkring av PTP-handledningen och insatserna till handledarna, bland annat för att fånga upp behov av stöd och underlag för kommande insatser.
-
Många verksamheter i Region Sörmland tar idag emot PTP-psykologer, och fler verksamheter kan tillkomma längre fram. PTP-psykologer finns både i primärvården och i specialistvården, samt i alla tre länsdelar.
Läs gärna mer om verksamheterna genom att gå in här
Division Psykiatri och funktionshinder
- Vuxenpsykiatrin i Nyköping
- Vuxenpsykiatrin i Katrineholm
- Vuxenpsykiatrin i Eskilstuna
- Vuxenpsykiatrin i Strängnäs
- Barn- och ungdomspsykiatrin i Eskilstuna
- Barn- och ungdomspsykiatrin i Nyköping/Katrineholm
- Habiliteringsverksamheten i Eskilstuna
- Habiliteringsverksamheten i Nyköping
- Habiliteringsverksamheten i Katrineholm
- Psykosenheten, Eskilstuna
Primärvården
- Vårdcentralen City i Eskilstuna
- Vårdcentralen Skiftinge i Eskilstuna
- Vårdcentralen Torshälla
- Vårdcentralen i Strängnäs
- Vårdcentralen Mäster Olof i Strängnäs
- Vårdcentralen Trosa
- Vårdcentralen Åsidan i Nyköping
- Vårdcentralen Ekensberg i Nyköping
- Vårdcentralen Nävertorp i Katrineholm
- Vårdcentralen Gnesta
- Vårdcentralen Mariefred
Division Medicin
- Neurorehebteamet i Eskilstuna
- Smärtmottagningen, Nyköping
Hälsovalsstaben
- Psykologenheten på Barnhälsovården i Sörmland
Regionsjukhuset Karsudden
Relaterad information
Här hittar du information om PTP-handboken och Socialstyrelsens föreskrifter om praktisk tjänstgöring för psykologer.