Mats forskar med fokus på vårdrelationer

Att möta patienter i akuta och ofta svåra situationer - hur gör man det på ett så bra och respektfullt sätt som möjligt? Det har legat till grund för Mats Holmbergs forskning.
- Min forskning handlar om vårdrelationer, med patienten i fokus och om samverkan mellan olika aktörer med inriktning på akutvård, berättar Mats.

Mats Holmberg har lång erfarenhet inom ambulanssjukvården som sjuksköterska och senare som specialistsjuksköterska med inriktning på ambulanssjukvård. Idag är han adjungerad docent vid Linnéuniversitetet med en huvudsaklig anställning vid ambulanssjukvården i Region Sörmland.

-Jag disputerade 2015 och har sedan dess kombinerat arbetet i ambulansen med forskning. En viktig del för att kunna forska och arbeta samtidigt är att kliniken är med på banan Jag måste ge en eloge för att ambulanssjukvården har varit enormt stöttande i Region Sörmland, säger Mats.

Ambulanssjukvårdaren som blev forskare
Att arbeta inom ambulanssjukvården är tufft och man möter ofta människor som är i ett utsatt läge. Inte sällan är det flera aktörer inblandade som till exempel närstående, hemtjänst-personal, socialtjänst och ibland polis.

-Min avhandling handlade om vårdrelationer vilket var ett ganska nytt forskningsfält inom ambulanssjukvården då. Jag intervjuade patienter, närstående, ambulanspersonal samt chefer för att se hur man kan förbättra bemötandet med patienterna, säger Mats.
Ambulanssjukvården möter ofta de som inte är så prioriterade i vården, till exempel multisjuka äldre eller psykiskt sjuka.
-De är många och tycks bli allt fler - och ändå finns det låg kunskap om dessa patienter och hur man bör bemöta dem. Min drivkraft är att göra akutvården bättre för dessa människor.

För Mats är en stor del av glädjen i att forska att få utlopp för nyfikenheten och att få nya perspektiv.
-När jag bedriver forskning behöver jag utmana invanda mönster, få nya insikter och kunna förändra arbetssättet. Kort sagt att få vara en del av ett kunskapsbyggande!

Det finns förstås också många utmaningar för forskare. För Mats som gör kvalitativ forskning så är det inte alltid så lätt att hitta, och få kontakt med, intervjupersoner. En annan utmaning för de som forskar är förstås finansieringen.
-Det är svårare idag och konkurrensen är hård. Samtidigt finns det alltid en press på oss forskare att söka externa medel, vilket tar tid från forskningen.
Så en utmaning är att få tiden att räcka till.
-Forskning måste vara ett jobb, jag försöker vara noga med att hålla en 40-timmars vecka, säger Mats som också spelar både klaviatur och gitarr. Och sedan håller jag på att renovera!
Vi har sommarställe på Gotland där jag tillbringar mycket tid, där får jag påfyllnad.

Vad har anslagen från Centrum för klinisk forskning betytt för dig?
-Allt! Det har betytt väldigt mycket, jag hade inte suttit här som forskare idag om jag inte hade fått doktorandstöd från Centrum för klinisk forskning. Att jag sedan kunde få bedriva forskning på deltid, och på klinik resten av tiden, har var en stor hjälp, menar Mats. Det är en trygghet med medel från Centrum för klinisk forskning, och den infrastruktur som finns med till exempel statistiker och biblioteken! En fantastisk resurs! Och att Centrum för klinisk forskning har satsat så mycket på sjuksköterskor, vi är ganska många vid det här laget som har disputerat. Det känns som att man ser oss och värdesätter oss.

 

Uppdaterat: 7 augusti 2024
XUXD