Louise forskar om stressrelaterad ohälsa

Louise Karlsson är specialistarbetsterapeut i folkhälsa och doktorand från Gnesta som forskar om stressrelaterad ohälsa. Tack vare forskningsmedel från Centrum för klinisk forskning i Region Sörmland kan hon ägna sig åt sin forskning på halvtid.

- Mitt driv är att förbättra vardagen för människor, och skapa ett samhälle som främjar hälsa i stället för att rehabilitera människor tillbaka från ohälsa, säger Louise Karlsson.
Louise arbetar halvtid som specialistarbetsterapeut i folkhälsa på vårdcentralen i Gnesta, den andra halvtiden ägnar hon åt sin forskning om stressrelaterad ohälsa.

Vad handlar din forskning om?
-Den handlar om varför människor upplever stressrelaterad ohälsa, och hur man kan främja hälsa både i vardags och arbetslivet, berättar Louise. Nyckelfaktorer för att främja hälsa och minska risken för stressrelaterad ohälsa är att hitta balansen mellan "måsten" och det som ger en energi samt att ha aktiviteter som ger en känsla av delaktighet och samhörighet.
Louise hoppas att hennes forskning ska få stor betydelse på både individnivå men även på grupp- och samhällsnivå. Men hon vill också ge människor inspiration om hur man kan förändra sin situation och hur man kan skapa arbetsplatser där människor mår bra.

Vad är roligast med att forska?
-Det roligaste är ta fram viktig kunskap, att kunna fylla i luckorna som finns och som kan förbättra vardagen för väldigt många. Mitt driv är att förbättra vardagen för människor och skapa ett samhälle som främjar hälsa i stället för att rehabilitera människor tillbaka från ohälsa.

Vad har forskningsmedel från Centrum för klinisk forskning betytt för dig?
- Utan forskningsmedel från Centrum för klinisk forskning hade det inte blivit något, menar Louise. Det har gett mig tid att kunna arbeta med min forskning. Jag älskar friheten och flexibiliteten som forskningen ger mig!

Tips till dig som känner dig stressad:
Fundera över vad som ger och vad som tar din energi, vad som kan delegeras bort, prioritera och strukturera upp dina aktiviteter utifrån det - med plats för återhämtning och meningsfulla aktiviteter. Se också över om du kan förändra din upplevelse av en aktivitet genom att anpassa förutsättningarna. Och sist men inte minst: Gör en sak i taget!

Uppdaterat: 6 december 2023
EQY2