Forskar med fokus på barns och ungdomars hälsa

För Ylva Tindberg står barns och ungdomars hälsa i centrum. I sitt arbete som barn- och ungdomsläkare och i sin forskning möter hon små barn och deras föräldrar men även större barn och ungdomar.
- Mina intressen är barnhälsovård, ungdomsmedicin och barn i olika slags utsatthet, berättar Ylva Tindberg. Att känna att det jag gör bidrar till förändring, det är min drivkraft.

Ylva Tindberg är barn- och ungdomsläkare samt forskare. I Region Sörmland arbetar hon som barnhälsovårdsöverläkare, en länsövergripande tjänst där hon har tjugo procent avsatt för sin forskning. Ylva är också docent och adjungerad lektor på Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, där hon undervisar och handleder doktorander.

- Att få ägna mig åt forskning en dag i veckan är ett stimulerande komplement till mitt ordinarie utvecklingsarbete. Bland det roligaste är att handleda doktorander och följa deras utveckling över tid, berättar Ylva.
Men självklart finns det också utmaningar med att forska.
- En utmaning är finansiering, det tycker nog alla, menar Ylva. Och ibland kör man i diket i en forskningsfråga och behöver vara kreativ och hitta nya lösningar! Då är det väldigt roligt att ingå, och arbeta, i olika forskningsgrupper.

Barn- och ungdomar som far illa ligger Ylva varmt om hjärtat, både i barnhälsovårdsarbetet och i forskningen.
- Mina intressen inom barnhälsovård, ungdomsmedicin och barn i utsatthet har alla en stark koppling till folkhälsoarbete. Jag drivs av att tidigare hitta de barn och unga som lever i utsatthet men också att kunna ge dem ett bra bemötande och i bästa fall förbättra deras livssituation, säger Ylva och fortsätter:
- I ett projekt, tillsammans med Sanna Tiikkaja, har vi uppmärksammat barn och ungdomar som är närstående till någon med psykisk sjukdom eller beroendeproblematik. Vi såg att dessa ungdomar mår sämre än andra ungdomar, vilket ytterligare påverkas av att ha färre skyddsfaktorer i sitt liv. Viktiga faktorer att arbeta med i denna grupp tycks vara att ha vänner och någon att prata med, att inte vara mobbad, att ha en god sömn och att trivas med livet.

Vad har anslaget från Centrum för klinisk forskning betytt för dig?
- Det har möjliggjort att jag kunnat forska med kontinuitet och parallellt med mitt ordinarie arbete, berättar Ylva. För mig själv innebär det stor arbetsglädje och förhoppningsvis har resultaten kommit barn och föräldrar till gagn. Att känna att det jag gör bidrar till en positiv utveckling är en stark drivkraft.

Uppdaterat: 7 augusti 2024
C4K8