Ulrika S Nygren

Efter snart åtta års forskningsarbete försvarade Ulrika Svea Nygren idag sin doktorsavhandling vid disputationen på Uppsala universitet. I fokus för forskningen står vinsterna med teamarbete, främst inom barnhälsovården.

-Bakgrunden till att jag startade mitt forskningsarbete för snart åtta år sedan var att Socialstyrelsen 2014 gav ut en vägledning för barnhälsovården där teambesök förordades. Den här rekommendationen gick ut trots att det egentligen saknades forskning inom området att backa upp den med, både nationellt och internationellt, säger Ulrika Svea Nygren, vårdutvecklare, distriktssköterska och forskarstuderande vid Barnhälsovården Sörmland.

En vilja att fylla kunskapsluckan gällande teamarbetets fördelar resulterade i ett nära nog decennielångt forskningsarbete på 30-50 % av arbetstiden med stöd från Centrum för klinisk forskning i Region Sörmland.

-Min forskning bygger på sjuksköterskor, läkares och psykologers uppfattningar om team och teamarbete. Med hjälp av enkäter och intervjuer har jag samlat in kunskap som visar att fysiska möten där barn och deras föräldrar/närstående träffar flera olika professioner samtidigt kan ge samverkansvinster för alla inblandade. Det jag har kommit fram till är att barnets och familjens unika behov tillgodoses bättre vid interprofessionella teambesök och att ett möte där fler professioner samverkar för barnets bästa i de flesta fall upplevs som mer effektiva och heltäckande, säger Ulrika Svea Nygren.

-Det har också blivit tydligt i min forskning är att det inte räcker att bara sammanföra olika professioner i mötet med familjerna. För att mötena ska generera samverkansvinster behöver en rad olika förutsättningar vara på plats hos de inblandade individerna och i organisationen. Teamkompetens och barnhälsovårdskompetens beskrevs av professionerna i studien som avgörande, likaså hade familjecentraler och en ledning som är införstådd med barnhälsovårdsmålen en positiv inverkan på teamarbetet.

-Disputationen är förstås en milstolpe! Jag har äntligen fått mitt "forskningskörkort" - och nu väntar bara resten av arbetet! Min forskning har visat att det finns mycket att utveckla för att skapa effektiva team inom barnhälsovården. Det behövs exempelvis kunskap om faktorer som påverkar teamarbetet positivt, såsom barncentrering, tillit, kompetens och kompetensutveckling, flexibilitet, kontinuitet och lyckade teamkonstellationer för olika möten med familjerna.
Det här är bara början, men jag tycker en slutsats är tydlig: Vi är bättre tillsammans!

Ta del av doktorsavhandlingen Interprofessionella teambesök i svensk
barnhälsovård - en resurs att utveckla

Uppdaterat: 7 augusti 2024
SMPU