Besökskort, ett hjälpmedel

Besökskort är ett hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar och är tänkt att användas i mötet med vården eller socialtjänsten. I Besökskortet kan brukaren/patientens uttrycka sina behov så att den som möter brukaren/patienten kan ge ett mer personcentrerat bemötande.

Besökskortet är framtaget för personer med autism, intellektuell funktionsnedsättning, schizofreni och andra med kognitiva svårigheter. Besökskortet kan användas i verksamheter både hos kommun och region.

Utvärderingar
Under projekttiden har besökskortet utvärderat för att förstå hur både brukare/patient och verksamhet upplever användandet av Besökskortet. Brukarna/patienterna upplevde att mötet blev bättre men också att det varit svårt att fylla i besökskorten. Verksamheterna upplevde att man anpassat besöket utifrån informationen som brukaren/patienten uppgett i besökskortet och att besökskortet varit enkelt och tydligt.

Samverkan
Besökskorten har tagits fram i samverkan med länets kommuner genom Länsgemensamt stöd, Autism Sörmland och NSPH Sörmland. Brukare från olika brukarorganisationer har varit med och tagit fram frågorna och svarsalternativen i Besökskortet.

Införande
Varje verksamhet ansvarar för planering, genomförande, uppföljning av besökskortet. Varje verksamhet bestämmer också hur brukare eller patienter ska få tillgång till besökskorten som kommer finnas på samverkanswebben.
Patienten/brukaren fyller i sitt besökskort själv och äger sitt besökskort och kan använda det flera gånger eller ha olika besökskort beroende på vad man vill informera om. Det är viktigt att anhöriga/närstående informeras om möjligheten att använda besökskort eftersom det i utvärderingarna framkommit att det kan vara svårt att fylla i dessa. 

Vid frågor så vänligen kontakta: maria.ulvenhag@regionsormland.se  

Uppdaterat: 26 september 2024
CE43