Hälsoundersökning  för asylsökande, kvotflyktingar och anhöriginvandrare

Alla asylsökande, kvotflyktingar och anhöriginvandrare ska erbjudas en hälsoundersökning av regionen. Även personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd ska vid en längre vistelse i landet få ett sådant erbjudande när de uppsöker sjukvården.

Syftet med hälsoundersökning

Hälsoundersökning syftar till att upptäcka ohälsa och uppmärksamma behov av smittskyddsåtgärder (samhällsinriktat). Ett annat syfte är att informera om möjligheten att få del av hälso- och sjukvård och tandvård. Detta enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:11) om hälsoundersökning av asylsökande m.fl (socialstyrelsen.se).

Detta ingår i hälsoundersökningen

I undersökningen ingår

  • hälsosamtal
  • vaccinationsanamnes
  • provtagning
  • vid behov läkarbesök
  • provtagning för vissa infektionssjukdomar, som är allmänfarliga enligt smittskyddslagen, görs även av smittskyddsskäl
  • information om svensk hälso- och sjukvård, kontaktvägar och dylikt.

Kallelse till hälsoundersökning

Kallelsen bör vara på ett språk som den asylsökande förstår. I kallelsen finns information om syftet med hälsoundersökningen, att undersökningen är frivillig, att tolk kan anlitas och kontaktuppgifter till den vårdgivare som ska utföra undersökningen.

Formulär att använda vid hälsoundersökning

I Region Sörmland använder vi som stöd ett särskilt formulär för vuxna och särskilda formulär för barn.

Alla som genomgår hälsoundersökning får ett hälsokort där det, förutom personuppgifter och LMA-nummer, noteras språk, ursprungsland, telefonnummer, när hälsoundersökning gjordes samt överkänslighet.

Remittering vid ytterligare vårdbehov

Framkommer det under hälsoundersökningen att personen har ytterligare vårdbehov, ska personen remitteras vidare till annan vårdgivare för vidare medicinsk bedömning eller behandling.

Vad ska anamnesen innehålla?

Hälsoundersökning bör ur smittskyddssynpunkt innehålla följande punkter:

  • Socialt: familjeförhållanden, antal boende i bostaden, barn, vistelse i fängelse, flyktingläger
  • Tidigare sjukdomar: inklusive tuberkulosanamnes. Med tuberkulosanamnes menas kontakt med tuberkulos, hosta, feberperioder, avmagring, nattliga svettningar, lymfkörtelsvullnad, bröst-/ryggsmärtor, hud-/mjukdelsabscesser, sjukhusvård, ev. missbruk, kvinnors obstetriska förhållanden, ev. undernäring
  • Aktuellt: framförallt svalg-/luftvägssymtom (difteri, pneumoni, TBC), tarmsymtom (parasiter, bakterier), sår-/hudinfektioner (MRSA)

Patientinformation

Uppdaterat: 19 augusti 2024
34XP