Vattkoppor och bältros orsakas av samma virus, varicella zoster-virus (VZV) och är två av flera kliniska manifestationer som VZV kan orsaka genom livet.
Folkhälsomyndigheten föreslår, utifrån en nyligt gjord utredning, att vattkoppsvaccin införs i barnvaccinationsprogrammet, och rekommenderar vid ett införande att ikappvaccination genomförs bland äldre barn upp till 18 år, som inte haft vattkoppor. Förslaget har den 30 september 2024 lämnats över till Regeringen för beslut.
För vaccination mot bältros, som inte uppfyller kriterierna för att införas i det nationella vaccinationsprogrammet, finns istället en vägledning för regionerna. Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination med andra generationens bältrosvaccin (Shingrix) för att skydda vuxna med ökad risk för bältros. Dialog kommer att ske mellan Folkhälsomyndigheten och rådet för nya terapier (NT-rådet), vilket regionen inväntar.
Vaccination mot vattkoppor och bältros erbjuds för närvarande inte i Region Sörmland. Vaccination kan ske hos vissa vårdcentraler och privata vaccinationsmottagningar på patientens egen bekostnad.
Vaccination mot vattkoppor kan ske till medicinska riskgrupper utifrån läkares bedömning. Undantagsvis, efter individuell bedömning, kan bältrosvaccin Shingrix ges till svårt immunsupprimerade patienter på remiss via Infektionskliniken MSE.
Mer om vaccination mot bältros
-
Vattkoppor drabbar vanligen barn i förskoleåldern och orsakas av Varicella zoster-virus (VZV). Det är en vanlig, mycket smittsam sjukdom som är ofarlig för de allra flesta som drabbas.Virus ligger sedan latent i kroppens nervceller och kan senare i livet reaktiveras och orsaka bältros. Bältros kan vara smärtsamt och ibland leda till långvarig smärta, kallad postherpetisk neuralgi. Cirka 10-20% av de som får bältros upplever denna långvariga smärta.
VZV kan reaktiveras i alla åldrar hos den enskilda individen när den immunologiska kontrollen fallerar, även hos barn och ungdomar. Bältros är dock vanligare hos personer med immunbrist och hos äldre personer i takt med att immunsystemet åldras. Enligt svenska studier får drygt 30% av befolkningen bältros minst en gång i livet, och 5-6% av dessa får fler episoder senare i livet.
> Varicella zoster (vattkoppor och bältros)
-
Folkhälsomyndigheten rekommenderar bältrosvaccin (Shingrix) till vuxna personer 18 år och äldre med ökad risk för bältros. Rekommendationen gäller:
- vuxna personer (18 år och äldre) med immunbrist orsakat av sjukdom eller av läkemedelsbehandling, och
- de äldre åldersgrupperna med en stegvis introduktion från de äldsta (med start till gruppen 82 år och äldre) ned till 65 års ålder, och först därefter till personer som under året fyller 65 år. Hastigheten för införande av vaccination kan variera.
> Vägledning om vaccination mot bältros till vuxna med ökad risk för sjukdomen — Ett beslutsunderlag (Folkhälsomyndigheten)
NT-rådet rekommenderar regionerna att avvakta med att finansiera vaccinet Shingrix till dess att NT-rådet gjort en sammanvägd bedömning tillsammans med kliniska experter inom området.
> Shingrix (varicella-zostervirus) (NT-rådet)
-
Shingrix
> Shingrix (FASS)
- Det bältrosvaccin som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten, då det ger ett säkert och långsiktigt skydd mot bältros.
- Förstärkt rekombinant, icke-levande vaccin.
- Godkänt för personer över 50 år och personer över 18 år med nedsatt immunförsvar.
- Två doser med 2-6 månaders intervall för optimalt skydd.
- Kan inte skrivas på recept utan måste rekvireras till mottagningen.
- Ca 90-95 % skyddseffekt mot bältros och postherpetisk neuralgi. Ger bra skydd även hos personer >70 år och skyddseffekt finns visad för minst tio år.
Zostavax
> Zostavax (FASS)
- Rekommenderas inte av Folkhälsomyndigheten då vaccinet ger mer kortvarig och lägre skyddseffekt.
- Levande försvagat vaccin.
- Kontraindicerat vid immunsuppression och graviditet.
- Godkänt för personer över 50 år.
- En singeldos.
- Är möjligt att skriva ut på recept, men detta förfarande rekommenderas inte i första hand, eftersom vaccinet kräver en obruten kylkedja.
- Går att ge samtidigt som vaccin mot influensa. Studier saknas för vaccin mot covid-19. Bör inte ges samtidigt som vaccin mot pneumokocker (risk för sämre effekt av pneumokockvaccinet).
- Ca 60-70 % skyddseffekt mot bältros och postherpetisk neuralgi. Skyddseffekten är lägre hos personer >70 år och avtar relativt snabbt med tiden (inom några år).