Specialiserad sjukvård i hemmet

Specialiserad vård omfattar hälso- och sjukvårdsinsatser som kräver mer specialiserade åtgärder än vad som kan ges i primärvård. Regionen är huvudman. Kommunens utförare kan i begränsad utsträckning medverka i utförandet av specialiserad vård.

Gränsen mellan primärvård och specialiserad vård bestäms av om det krävs särskilda medicinska eller tekniska resurser eller någon annan särskild kompetens. Denna gräns är oskarp och förändras i takt med den medicinska utvecklingen som möjliggör för allt fler personer att få vård i hemmet. Exakt vilka insatser som kan ges i hemmet och vilken huvudman som har ansvar för vad, är inte reglerat i lagstiftningen.

Patienter med behov av specialiserad vård som vill och kan vårdas i hemmet kan erbjudas att bli anslutna till SSIH. Denna mobila vårdform erbjuder vård till patienter i alla åldrar och diagnoser. Patienter kan både ha insatser från den kommunala hälso- och sjukvården, hemtjänst samt SSIH samtidigt. Samverkan är därför central. SSIH har även nära samverkan med palliativa avdelningen vilket innebär att det finns möjlighet att erbjuda sjukhusvård till patienter när behov uppstår.

SSIH har även uppdrag att behandla patienter med behov av enstaka insatser, dvs patienter med bibehållet läkaransvar/medicinskt ansvar på "moderkliniken", medan patienten remitteras till SSIH för avgränsade, specifika sjuksköterskeinsatser i patientens hem. SSIH arbetar i team som består av sjuksköterska, undersköterska, läkare, kurator, dietist, fysioterapeut och arbetsterapeut. Utifrån varje individs behov kan teamet bestå av samtliga kompetenser eller efter samordning av vissa kompetenser från SSIH tillsammans med andra kompetenser från kommunal vård och omsorg.

Viktiga dokument och material

 

Uppdaterat: 30 maj 2024
2PP7