Echinokockinfektion

Echinokockinfektion är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.

Echinokockos är en grupp sjukdomar orsakade av parasiter inom släktet Echinococcus. Dessa parasiter är bandmaskar som har hundar, vargar eller rävar som slutvärdar och betande djur, gnagare eller människor som mellanvärdar. Smittan sprids genom att ägg kommer in i munnen och sväljs, ofta via en kontaminerad miljö. Äggen tål inte kokning men klarar temperaturer i en vanlig frys (ca -20 ºC). Jägare med hundar och jordbrukare är särskilt utsatta. Det har aldrig visats att konsumtion av bär, svamp eller trädgårdsprodukter är en riskfaktor. Parasiten sprids från tarmen till lever och lungor via blodet, där den kan bilda cystor. Infektionen är mycket ovanlig hos människor.

Det finns två viktiga typer av echinokockos:

  1. Hundens dvärgbandmask (Echinococcus granulosus) bildar cystor främst i levern (50-70 %) och lungorna (20-30 %), men kan påverka hela kroppen, inklusive centrala nervsystemet.
  2. Rävens dvärgbandmask (Echinococcus multilocularis) är svår att behandla hos människor och kan orsaka allvarlig leversjukdom. Trots att rävens dvärgbandmask är vanlig i vissa delar av Europa, är mänskliga fall sällsynta. Smittade rävar har påvisats i Sverige.

 Behandlande läkares ansvar

  1. Medicinskt omhändertagande: Vid misstanke om echinokocksjukdom kontakta infektionsjour tfn 016-10 52 22 för samråd kring fortsatt handläggning.
  2. Information till patienten: Ge patienten information om echinokockinfektion inklusive hur det smittar och behandling.
  3. Smittspårning: Se nedan.
  4. Smittskyddsanmälan: Se nedan.

Mer om echinokockinfektion

Uppdaterat: 31 oktober 2024
6U3N