Listeriainfektion

Listeriainfektion är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.

Listeria är en bakterie som är vanlig i vår miljö, bl.a. i vatten och jord. Listeria förekommer ibland i vissa livsmedel. Både människor och djur kan bära på listeriabakterien utan att vara sjuka. Tiden från det att man smittas till man blir sjuk (inkubationstiden) är från 3 till 21 dagar. Den kan även vara längre, upp till 3 månader. Det kan därför ofta vara svårt att hitta smittkällan.

Det är oftast personer med ett nedsatt immunförsvar som kan bli allvarligt sjuka av listeria och insjukna i blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Äldre personer, spädbarn, gravida och personer som behandlas med mediciner som påverkar immunförsvaret har särskilt hög risk för allvarlig sjukdom. En listeriainfektion behandlas
med antibiotika.

Behandlande läkares ansvar

  1. Medicinskt omhändertagande: Se smittskyddsblad för läkare. Ge behandling. Ampicillin är förstahandsval vid behandling av listerios. Cefalosporiner har ej effekt mot listeria.
  2. Information till patienten: Ge information om listeria och hur det smittar - se smittskyddsblad för patient. 
  3. Smittspårning: Undersök möjlig smittkälla/livsmedel, se smittskyddsblad. Understryk vikten av att spara eventuella rester av misstänkta livsmedel i kylskåp. Se nedan.
  4. Smittskyddsanmälan: Se nedan.

Mer om Listeriainfektion

Uppdaterat: 31 oktober 2024
UEHD