Varicella zoster (vattkoppor och bältros)
Varken vattkoppor eller bältros är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen. Undantag gäller vid engagemang i centrala nervsystemet, dvs hjärn- eller hjärnhinneinflammation.
Varicella zoster-viruset är en mycket smittsam, i huvudsak, luftburen smitta. Tiden mellan smitta och insjuknande är lång, oftast mellan 10 till 26 dagar. Just på grund av att smittan kan spridas genom att endast vistas i samma rum som en smittsam person kombinerat med att man är som mest smittsam innan insjuknandet, är det oftast mycket svårt att förhindra smittspridning. Vattkoppor drabbar vanligen barn i förskoleålder. I icke-tropiska länder utan allmän vattkoppsvaccination (som t.ex. Sverige) blir praktiskt taget samtliga barn exponerade och infekterade innan tonåren, vilket innebär att nästan hela befolkningen bär på viruset latent.
Riskfaktorer för komplikationer till vattkoppor innefattar att vara tonåring eller vuxen vid primärinfektion samt att vara drabbad av cancersjukdomar, nedsatt immunförsvar, neurologiska funktionsnedsättningar eller sjukdomar i andningsorganen. Spädbarn, i synnerhet om de är smittade av sina mammor efter förlossningen, löper särskilt stor risk för komplikationer eftersom de inte skyddas av mammans antikroppar. Även gravida kvinnor riskerar mer allvarlig sjukdom, särskilt sent i graviditeten.
Mer om varicella zoster (vattkoppor och bältros)
Relaterade länkar
- Sjukdomsinformation om vattkoppor och bältros (Folkhälsomyndigheten)
- Anmälningspliktiga sjukdomar (Folkhälsomyndigheten)
- Vattkoppor (Varicella) (Infpreg)
- Smitta i förskolan (Folkhälsomyndigheten)
- Vattkoppor (Nationellt kliniskt kunskapsstöd)
- Bältros (Nationellt kliniskt kunskapsstöd)
- Vattkoppor (1177)
- Bältros (1177)