EHEC-infektion (enterohemorragisk E. coli)

Infektion med EHEC (enterohemorragisk E. coli) är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig, anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.

EHEC är en tarmbakterie som kan orsaka diarré, ibland blodtillblandad, och magsmärtor. Vanligen blir man smittad genom förorenad mat eller dryck, till exempel köttprodukter (nötfärs), opastöriserade mejeriprodukter eller frukt och grönsaker, som förorenats vid bevattning eller gödsling. Man kan också smittas genom kontakt med nötkreatur, gödsel eller genom förorenat badvatten. Smitta från person till person kan ske genom till exempel förorenade fingrar efter toalettbesök.

Den allvarliga komplikationen hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS) drabbar framför allt barn under fem år. Det är enbart vissa typer av EHEC som kan orsaka allvarlig sjukdom såsom HUS, medan andra typer enbart orsakar milda symtom.

Behandlande läkares ansvar

  1. Medicinskt omhändertagande: Se smittskyddsblad för läkare. Var uppmärksam på risken för komplikationer (HUS). Patient i förskola eller med riskyrke kan i vissa fall behöva lämna ett negativt prov före återgång till arbete/förskola.
  2. Information till patienten: Ge information om EHEC, både muntligen och skriftligen, samt hygienråd för att förhindra vidare smittspridning - se smittskyddsblad för patient.
  3. Förhållningsregler: Se nedan.
  4. Smittspårning: Se nedan.
  5. Smittskyddsanmälan: Se nedan.

Mer om EHEC-infektion

Uppdaterat: 31 oktober 2024
VKDB