Tyfoid- och paratyfoidfeber (S. typhi och S. paratyphi)

Tyfoid- och paratyfoidfeber är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig, anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.

Tyfoidfeber är en svår sjukdom som i regel kräver sjukhusvård. Sjukdomen finns över hela världen men är vanligare i fattigare länder. Tyfoidfeber orsakas av Salmonella typhi, som endast förekommer hos människa och som utsöndras med avföringen. Smittöverföring sker framförallt via förorenat vatten eller födoämne, men även från person till person. Infektionsdosen är låg, cirka 100 bakterier räcker för att ge sjukdom. Patienten är ofta smittsam i fem till sex veckor. Omkring tio procent av de obehandlade fallen blir bärare i upp till tre månader. Kroniskt bärarskap ses i två till fem procent av fallen. Inkubationstiden är relativt lång, vanligen 10–14 dygn, ibland upp till fyra veckor eller längre.

Sjukdomen börjar med feber som under den första veckan stiger trappstegsformat till cirka 40°C eller mer. Huvudvärk, hosta och muskelvärk är vanliga begynnelsesymtom. Röda utslag på bålen är ett ganska typiskt tecken (roseol). Förstoppning är inte ovanligt under första veckan. Diarré uppträder vanligen under andra sjukdomsveckan. Fall av tyfoidfeber, även smittbärare, behandlas med antibiotika.

Paratyfoidfeber orsakas av Salmonella paratyphi. Infektionsdosen är låg, men inte lika låg som för tyfoidfeber. Smittöverföring sker via förorenat vatten, via förorenade födoämnen eller, i sällsynta fall, från person till person. Under hela sjukdomstiden är patienten smittsam, ofta upp till fem till sex veckor. Kroniskt bärarskap förekommer men är mindre vanligt än vid tyfoidfeber. Inkubationstiden är vanligen två till fem dygn men kan uppgå till tre veckor. Symtomen kan antingen likna de vid tyfoidfeber eller, i milda fall, mer likna salmonellainfektion med feber och diarré. Paratyfoidfeber behandlas med antibiotika.

Behandlande läkares ansvar

  • Ge patienten information om tyfoid- eller paratyfoidfeber, både muntligen och skriftligen, inklusive hur det smittar - se smittskyddsblad. Ge behandling.
  • Förhållningsregler.
  • Smittspårning.
  • Smittskyddsanmälan.

Mer om tyfoid- och paratyfoidfeber

Uppdaterat: 17 september 2024
23K1