Läkemedelsrekommendationer

Läkemedelskommittén i Region Sörmland har beslutat att använda Region Stockholms Kloka listan som officiell reklista.

Kloka listan

Läkemedelskommittén i Region Sörmland har beslutat att använda Kloka listan som officiell reklista. Kloka listan är framtagen av Region Stockholms läkemedelskommitté. Hänvisningar till vårdnivå och vårdöverenskommelser gäller inte i Region Sörmland. Där gäller istället Region Sörmlands egna rutiner och vårdöverenskommelser.

Kloka listan innehåller läkemedel som rekommenderas för behandling av vanliga sjukdomar i primärvård, specialiserad öppenvård och slutenvård. Rekommendationerna är grundade på vetenskaplig dokumentation avseende effekt och säkerhet, farmaceutisk ändamålsenlighet, kostnadseffektivitet och miljöaspekter.

Läkemedelskommittén i Region Sörmland har i nuläget valt att inte göra några lokala justeringar av de rekommendationer som ges i Kloka listan.

Kloka listan finns både i tryckt format och som en webbaserad tjänst där du kan göra sökningar direkt på webben samt även hitta motiveringar till rekommendationerna som nås genom att klicka på plustecknet bredvid substansnamnet. Syftet med motiveringstexten är att förskrivaren snabbt ska få veta varför ett läkemedel rekommenderas på Kloka listan.

Kloka listan kan laddas ned här
Kloka listan i fickformat kan beställas från Läkemedelscentrum.

Läsaranvisningar

Rekommendationer som endast avser specialiserad vård finns i rutor med färgad bakgrund och rubriken "Specialiserad vård".

För generiskt utbytbara preparat rekommenderas principiellt enbart substansen. När uppräkningen av preparatnamn inleds med "Substansnamn ..." betyder punkterna att företagsnamn är utelämnat och att generika finns från ett eller flera företag.

Symbolen ⟺ används i Kloka listan för de läkemedel som apoteken kan byta ut när de förskrivs på recept. För att ett läkemedel ska få bytas ut på apotek ska det finnas upptaget i Läkemedelsverkets lista över utbytbara läkemedel.
Utbytbarhetslista
Generiskt utbyte

Rekommendationer vid egenvård

Rekommendationerna omfattar lindriga och kortvariga besvär till exempel pollenallergi, dyspepsi och förstoppning hos vuxna, tillfälliga smärttillstånd hos vuxna, torr hud och torra ögon samt fotsvamp.

Syftet till rekommendationerna är att ge stöd till läkare och sjuksköterskor i Region Sörmland i valet mellan att förskriva läkemedel på recept eller att hänvisa patient till apotek för egenvård.

Rekommendationer vid egenvård för Region Sörmland

Rekommenderade läkemedel för barn

Rekommenderade läkemedel för barn 2023-2024

Listan över rekommenderade läkemedel för behandling av barn tas fram i samarbete mellan de sju regionerna i Sjukvårdsregion Mellansverige. Att läkemedelskommittéerna tagit fram särskilda rekommendationer för barn är ett led i strävan att underlätta för förskrivare och öka säkerheten vid behandling, samt för att uppnå en kostnadseffektiv behandling. Rekommendationerna gäller  läkemedelsbehandling av vanliga barnåkommor inom primärvården och allmänmedicin och baseras på ett omfattande arbete som involverar specialister från hela Sjukvårdsregion Mellansverige.

Valet av läkemedel har sin utgångspunkt i rådande evidens, riktlinjer från svenska och internationella myndigheter och organisationer, publicerade studier i medicinsk litteratur, samt klinisk erfarenhet vid avsaknad av studiedata av god kvalitet. Hänsyn tas också, så långt det är möjligt, till eventuella miljöeffekter av läkemedel, tillgänglighet av olika beredningsformer, användarvänlighet, terapitradition, om läkemedlen ingår i läkemedelsförmånen, samt om de omfattas av läkemedelsförsäkringen. Receptfria läkemedel ingår dock inte alltid i läkemedelsförmånen. Om inte särskilda skäl föreligger krävs av säkerhetsskäl att läkemedlet ska ha varit tillgängligt på marknaden i minst två år. 

Följer du listans rekommendationer verkar du för en evidensbaserad och kostnadseffektiv användning av läkemedel.

Rekommenderade läkemedel för barn 2023-2024 pdf (obs! finns endast i digitalt format)
Tillgänglighetsanpassat identiskt material som i e-boken.

Rekommenderade läkemedel för barn 2023-2024 e-bok
E-boken uppfyller inte tillgänglighetskrav för personer med funktionsnedsättning.

Bakgrundsdokumentation pdf

Läkemedelsbehandling av de mest sjuka och sköra äldre

Läkemedelsbehandling för de mest sjuka och sköra äldre 2024

Detta är rekommendationer med syfte att förbättra livskvaliteten för de mest sjuka och sköra äldre, undvika läkemedel som inte tillför något positivt vad gäller livskvalitet och undvika vårdskador på grund av polyfarmaci och olämpliga läkemedel. Målgruppen som rekommendationerna gäller för grundar sig på Socialstyrelsens definition av de mest sjuka äldre. Gränsen är 75 år och äldre med fokus på de som har både omfattande omvårdnads- och sjukvårdsbehov.

Läkemedelsbehandling av de mest sjuka och sköra äldre - behandlingsrekommendationer 2024 pdf
Tillgänglighetsanpassat identiskt material som i e-boken.

Läkemedelsbehandling av de mest sjuka och sköra äldre
- behandlingsrekommendationer 2024 e-bok
E-boken uppfyller inte tillgänglighetskrav för personer med funktionsnedsättning.

Bakgrundsdokumentation - Läkemedelsbehandling av de mest sjuka och sköra äldre 2024

Äldrekort

Som hjälp för alla inom vården att minska ogynnsamma effekter av läkemedel hos äldre har Äldrekortet tagits fram (finns även i Reklistan). Kortet är en sammanfattning av läkemedelsrelaterade indikatorer ur Socialstyrelsens dokument "Indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre".

Äldrekortet

Ordination med receptfavoriter

Skapa personlig receptfavorit, se film nedan.

 

 

Lathund - tips vid ordination med receptfavoriter 

Innehållsansvarig: Lars Stéen
Uppdaterat: 15 januari 2025
3NHT