Smittskyddsanmälan och SmiNet
Enligt smittskyddslagen ska fall av allmänfarliga och andra anmälningspliktiga sjukdomar anmälas utan dröjsmål. Anmälningsskyldigheten gäller behandlande läkare, obducerande läkare, laboratorieläkare och andra personer som är ansvariga för laboratorier, om de misstänker eller konstaterar ett sådant fall.
Vården anmäler fall av smittsamma sjukdomar i SmiNet. Systemet används också av smittskyddsenheterna för att handlägga konstaterade fall och andra smittskyddsärenden och av Folkhälsomyndigheten för att följa sjukdomsförekomsten.
SmiNet
> Smittskyddsanmälan - Logga in i SmiNet
Inloggning sker med SITHS-kort. Om du inte har eller kan skaffa en inloggning med SITHS eID kan du logga in med gruppkonto, kontakta i dessa fall Smittskydd Sörmland, tfn 016-10 35 85, eller maila Skyddad adress.
Om du inte kan logga in via SITHS-kort eller gruppinloggning eller om SmiNet inte kan nås kan anmälan skickas in på papper:
> Smittskyddsanmälan utan inloggning
Tips vid smittskyddsanmälan
- Anmälan är diagnosspecifik med obligatoriska fält och ska innehålla epidemiologiska uppgifter
- Rikskod (och inte fullständigt personnummer) används vid anmälan av klamydia, hiv, gonorré, syfilis (rikskod = årtal o fyra sista siffror i personnummer)
- Typ av klinisk anmälan: Nytt fall? Kompletterande uppgifter?
- Fyll i vaccinationsuppgifter där det efterfrågas
- Ange smittväg
- Resespecifika uppgifter – ange för nationell och internationell övervakning
- Smittland är alltid viktigt
- Förhållningsregler - markera vilka regler som ges till patienten
- Fyll i anmälan så komplett som möjligt
Rapporteringsskyldighet och mer om anmälan enligt smittskyddslagen
-
Varje läkare är skyldig att omedelbart per telefon rapportera till smittskyddsläkaren:
- När ett större antal personer drabbas av smittsam sjukdom, dvs en anhopning av fall
- Observera att rapporteringsskyldighet även gäller vid konstaterade eller misstänkta fall av annan sjukdom än anmälningspliktiga sjukdomar
- Konstaterat fall eller misstänkt fall av ovanlig smittsam sjukdom orsakad av t ex EHEC-infektion, meningokockinfektion, rabies, botulism eller legionella
Varje läkare är skyldig att snarast rapportera till smittskyddsläkaren:
- Att person, som därtill anmanats av smittskyddsläkaren, infunnit sig på läkarens mottagning för undersökning/provtagning. Blankett för intyg skall medtagas av patienten. Saknas denna kan läkaren fritt intyga i brev eller per telefon att besöket kommit till stånd. Lämna ej intyget till patienten för vidarebefordran!
- Resultatet av provtagningen (ev provsvarskopia) skall dessutom delges smittskyddsläkaren i de fall polishandräckning anlitats för besöket.
Varje läkare är skyldig att snarast rapportera till den remitterande läkaren:
- Att person som anmodats av läkare att söka för sexuellt överförbara sjukdomar infunnit sig för undersökning/provtagning
-
-
Anmälan till smittskyddsläkaren enligt smittskyddslagen, s.k. paragrafanmälan:
- Person som av läkare misstänks bära på en allmänfarlig sjukdom, samtycker inte till undersökning eller provtagning (3 kap. 1 § SmL)
- Person som efter smittspårning inte kunnat identifieras eller kontaktas (3 kap. 5 § SmL)
- Person som i egenskap av uppgiven kontakt vid smittspårning har kallats till undersökning men inte inställt sig (3 kap. 6 § SmL)
- Patienten följer inte givna förhållningsregler (4 kap. 4 § SmL)
- Patienten följer inte erbjuden medicinsk behandling och detta medför smittrisk för andra (4 kap. 7 § SmL)
- Patient med allmänfarlig sjukdom har inte informerat närstående, som löper påtaglig risk att smittas (4 kap. 8 § SmL)
Paragrafanmälan utförs via SmiNet.
-
Med denna blankett anmäls byte av behandlande läkare, meddelande om provtagning hos en annan läkare än den som uppmanat till provtagning vid smittspårning och när smittskyddsläkaren överlämnar smittspårningsansvaret till någon annan läkare eller hälso- och sjukvårdspersonal.
Anmälan om byte av behandlande läkare med mera enligt smittskyddslagen (Folkhälsomyndigheten) (pdf)
Observera att ovanstående anmälan inte ska skickas över nätet utan ska skrivas ut och skickas per post till Smittskydd/Vårdhygien, Mälarsjukhuset, 631 88 Eskilstuna.
Uppdaterat: 5 juni 2023