Osteoporosprocessen

I Sverige sker det cirka 80 000–90 000 frakturer varje år som en följd av benskörhet. För Sörmlands del innebär det mellan 2 400–2 700 frakturer per år. De vanligaste frakturerna är handledsfraktur, höftledsfraktur och kotfraktur. Rutiner för att fånga upp alla som drabbats av frakturer och kartlägga risken för nya frakturer är viktigt för att undvika fler frakturer i framtiden.

LAG (lokal arbetsgrupp) osteoporos

LAG osteoporos arbetar för att öka kunskap om osteoporos (benskörhet) och utveckla arbetssätt i regionen för att förbättra vårdkedjan för osteoporospatienter.

Osteoporos är en underdiagnostiserad och underbehandlad sjukdom som inte ger några symtom alls förrän man bryter sig. En genomgången lågenergifraktur är en av de starkaste riskfaktorerna för att drabbas av fler frakturer, och vi vet att patienter med osteoporos och lågenergifraktur har mycket stor nytta av läkemedelsbehandling för att stärka skelettet. Särskilt hög frakturrisk har patienter med höftfraktur eller kotkompression.

Arbete hösten 2024 - hösten 2026

En stor del av LAG osteoporos arbete under hösten 2024 – hösten 2026 handlar om att starta en vårdkedja (frakturkedja) som ska minska glappet mellan de enheter som involveras i osteoporosvården; från de som behandlar frakturer (ortoped- och akutmottagning) till de som behandlar osteoporos (primärvård och i särskilda fall endokrinmottagningar).
Målet är att alla patienter över 50 år med en misstänkt lågenergifraktur ska genomgå en strukturerad riskbedömning inom 4 veckor efter sin första fraktur för att adekvata åtgärder ska kunna sättas in så snabbt som möjligt. En specialutbildad osteoporoskoordinator går igenom patientens riskfaktorer, bedömer framtida frakturrisk och skickar sedan remiss för bentäthetsmätning eller till vårdcentral med rekommendation om fortsatt handläggning. Efter bentäthetsmätning görs en ny bedömning och remiss skickas till vårdcentral med rekommendation om eventuell behandling och uppföljning.

Implementering

Implementeringsarbetet kommer att ske i flera steg och involverar många olika verksamheter. När nya rutiner utarbetats kommer de att publiceras här på Samverkanswebben. Är du intresserad av att delta i förbättringsarbete om osteoporos är du välkommen att höra av dig till oss!

Kontakt

Processledare Anna Rosenberg Osteoporoskonsult : Telefontid: tisdag kl. 08:30-12:00 Tel: 010-704 40 76 Osteoporoskoordinator : Telefontid måndag-fredag kl. 09:00-14:00 Tel: 016-10 35 96

Uppdaterat: 17 december 2024
AHPZ