Äldre information - historik

Samlingssida för information som tidigare varit publicerad som Aktuell Information

2022-12
Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp Diabetes med hög risk för fotsår.
Vårdförloppet inleds vid fotsår eller hög risk för fotsår hos patienter med diabetes och pågår vanligen livet ut. Godkänd av styrgruppen i Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård (SKS) 2022-06-03.
Vårdförlopp diabetes | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se)

Vårdförloppet inleds när en patient har diabetes och tecken på fotsår eller tidigare har haft fotsår. Vårdförloppet har som övergripande mål att förbättra hälsorelaterad livskvalitet och öka delaktigheten hos patienterna genom en ökad medvetenhet. Vårdförloppet syftar också till att minimera onödiga väntetider och optimera tillgängliga resurser för att lindra smärta, minska risk för sår, bevara förmågan att gå samt minska risken för amputation och förtida död.

Gapanalys är genomförd och färdigställd i december 2022. Analysen är skickad till LAG diabetes ordförande för vidare handläggning gällande de gap som finns.

2022-03
Patientinformation angående SGLT2-hämmare finns inlagt i journalen under brevmallen
Information till dig som medicinerar med SGLT2-hämmare

2021-06 Viktigt att tänka på vid diagnossättning av diabetes mellitus

HbA1c-analys bör utföras av sjukhuslaboratorium på venöst taget prov (EDTA-rör) för att säkerställa att patienten inte har någon Hb-variant, talassemi eller förhöjt HbF. Diagnosgränserna kan inte användas för dessa patienter eftersom deras erytrocyter har en annan livslängd.

Kriterier HbA1c för diagnos: 2 x ≥ 48 mmol/mol eller ≥ 48 mmol/mol samt patologiskt P-glukos. Obs! gäller ej graviditetsdiabetes eller misstanke om typ 1.
Källor: Region Sörmlands Diabetesfickkort samt Unilabs uppdaterade metodbeskrivning

Viktigt att tänka på – felkällor
Falskt låga värden kan ses vid tillstånd med ökad omsättning av erytrocyter, som t ex talassemi, hemolytisk anemi, efter blodtransfusion, akut blödning, förstorad mjälte, mekanisk hemolys p.g.a. mekaniska klaffar eller maratonlöpning, leversvikt, behandling med erytropoietin, järn, vitamin B12, folat samt vid behandling med mediciner som t.ex. ribavirin eller dapson. Falskt höga värden är ovanligare men kan ses om erytrocytomsättningen är låg och endast gamla erytrocyter, som hunnit bli mera exponerade för glukos, finns kvar. t.ex. vid uttalad järnbrist, aplastisk anemi, kronisk alkoholism och borttagen mjälte. Vissa Hb-varianter kan ge falskt låga eller falskt höga HbA1c-nivåer.

Källa: Unilabs metodbeskrivning.

2021-06 Digital diabetsutbildning för nydebuterad typ 2 diabetes

Digital diabetesutbildning för nydebuterad typ 2 diabetes via "Stöd och behandling" kopplat till 1177.se är en digital diabetesutbildning för personer som är nydiagnostiserade med typ 2 diabetes.

Diabetessjuksköterskan inbjuder och visar patienten hur denne får tillgång till undervisningen. Tillgången till diabetesutblidning typ 2 är ett komplement till besök hos läkare och diabetessjuksköterska så att pat kan repetera och ta kunskap om sin sjukdom. Innehållet i utbildningen är framtaget av projektledare Maria Fabjan-Snickars diabetessjuksköterska och enhetschef på VC Torshälla, i samarbete med diabetessamordnarna.

Uppdaterat: 16 augusti 2023
T5MF